Umělecké zpracování krystalů a kamenů

kamen-brouseny-citrinNěkteré krystalické tvary jsou dále broušeny, tvarovány a leštěny brusiči drahých kamenů, kteří se specializují v přinesení nejvyšší kvality, lesku a barvy do krystalu nebo kamene. Nejprůzračnější drahokamy jako rubíny, smaragdy nebo diamanty jsou tvarovány broušením kamene v různých úhlech k vylepšení a zvýšení fyzických a optických vlastností. Každá fazeta dovoluje kameni zachytit více světla, které bude vnitřně odrážet a odhalovat vnitřní hlubiny a barvu kamene. Tento proces vyžaduje čas, praxi a technologii a navýší krásu a hodnotu drahokamu.

Některé kameny jsou broušeny do jednoduchých kopulovitých tvarů s plochou základnou a nazývají se kabošony. Tato procedura umožňuje mnoha polodrahokamům nebo kazovým drahokamům (jako jsou granáty) projasnění barvy a navýšení hodnoty pro využití ve špercích nebo jako léčivé kameny.

Menší hrubé kameny mohou být tamblovány dokud nejsou hladké a zbavené povrchových nedokonalostí. Tamblovací přístroj je jednoduchý stroj, který je otáčený motorem rychlostí přibližně čtyřicet otáček za minutu s jemnějšími a jemnějšími stupni drtě. Celkový tamblovací proces trvá od pěti do osmi týdnů v souvislosti na tvrdosti materiálu, který se leští. Tamblování navyšuje krásu a zářivost kamenů, které by jinak zůstaly bez povšimnutí a nedoceněné. Tamblované kameny jako například růženíny jsou dostatečně malé, aby se daly pohodlně nosit při sobě nebo darovat a dostatečně silné k použití v krystalovém léčení a jsou cenově dostupné.

Pokud jsou kameny, jakkoliv lidskou rukou upraveny, většinou nakonec vyzařují větší světlo a barvu. Tímto my jako lidé pomáháme v evolučním procesu minerální říše. Brusič kamenů, který je vyladěn na kameny se kterými pracuje může stvořit bytosti, které podědí léčivou esenci a krásu, která oceňuje jak umělce, tak kámen. Zručný umělec může přetvořit hrubý nezajímavý kámen do drahého klenotu, který dokáže vyzařovat vysoké množství světla a léčivé energie přispívající do procesu růstu jak kamene, tak osoby, která ho používá.

Autor: Katrina Raphaell

Překlad: Martina Christová
www.mistrovskekrystaly.cz 
Tento článek lze šířit pouze v případě povolení překladatele a to nekomerčním způsobem v originální formě s uvedením jména autora a překladatele a aktivním odkazem na stránky www.mistrovskekrystaly.cz , www.slunecnabrana.cz  a všemi dalšími uvedenými aktivními zdroji, včetně této poznámky.